Επαγγελματικό σύστημα ασφαλείας ή ένα φθηνό σύστημα συναγερμού;

επαγγελματικό σύστημα ασφαλεία

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα επαγγελματικό σύστημα ασφαλείας και ένα φθηνό σύστημα συναγερμού;

Μόλις αποφασίσετε να ασφαλίσετε το διαμέρισμα, το σπίτι ή το γραφείο σας, θα αντιμετωπίσετε το παρακάτω δίλημμα: να χρησιμοποιήσετε ένα επαγγελματικό σύστημα ασφαλείας ή να εμπιστευτείτε ένα πιο προσιτό μη πιστοποιημένο σύστημα συναγερμού. Εκ πρώτης όψεως και χωρίς να εξετάσετε τις λεπτομέρειες, φαίνεται ότι οι διαφορές είναι ασήμαντες και οποιοδήποτε σύστημα ασφαλείας είναι σε θέση να ανταπεξέλθει επιτυχώς σε όποια πρόκληση.

Αλλά η επιθυμία μας για εξοικονόμηση χρημάτων οδηγεί σε πολλά προβλήματα. Οι ανιχνευτές είναι επιρρεπείς σε ψευδοσυναγερμούς ή σε αδυναμία απόκρισης σε πραγματικές απειλές. Μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν ξαφνικά και το σύστημα δεν θα σας προειδοποιήσει για τη δυσλειτουργία. Η εμβέλεια επικοινωνίας δεν επαρκεί για να καλύψει τις εγκαταστάσεις και η σύνδεση διακόπτεται συνεχώς. Η εφαρμογή δεν λειτουργεί σωστά. Η περιουσία σας (πχ το σπίτι σας ή ακόμα και η ζωή των αγαπημένων σας ανθρώπων) μένει εντελώς απροστάτευτη από την επίθεση των εισβολέων. Επιπλέον, οι εταιρείες ασφαλείας αρνούνται να συνδέσουν ένα μη πιστοποιημένο σύστημα συναγερμού με το Κέντρο Λήψης Σημάτων τους και οι ανταπόκριση σε κάθε συναγερμό πέφτει στους ώμους σας.

Προκειμένου να σας βοηθήσουμε να λάβετε τη σωστή απόφαση, διατυπώσαμε 6 βασικές απαιτήσεις για ένα αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας. Επιπλέον, τονίζουμε με ποιον ακριβώς τρόπο ο Ajax ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις αυτές.

1. Το σύστημα ασφαλείας πρέπει να χρησιμοποιεί περισσότερα από ένα κανάλι επικοινωνίας

Το σύστημα ασφαλείας πρέπει να χρησιμοποιεί περισσότερα από ένα κανάλι επικοινωνίας

Το σύστημα ασφαλείας μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορα κανάλια επικοινωνίας για τη μετάδοση συναγερμών στον χρήστη και το Κέντρο Λήψης Σημάτων, πχ GSM, Ethernet και Wi-Fi.

Τα συστήματα συναγερμού που είναι εξοπλισμένα με ένα μόνο κανάλι επικοινωνίας είναι αναξιόπιστα καθώς μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί λόγω φυσικών αιτίων και το σύστημα θα αποτύχει να μεταδώσει τον συναγερμό στον χρήστη και την εταιρεία ασφαλείας. Για παράδειγμα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί αν δεν υπάρχουν χρήματα στο λογαριασμό της κάρτας SIM ή λόγω αποτυχίας από την πλευρά του παρόχου. Επιπλέον, αυτά τα συστήματα συναγερμού είναι πιο εύκολο να σαμποταριστούν: απλό μπλοκάρισμα των συχνοτήτων GSM (εάν χρησιμοποιείται μόνο μια κάρτα SIM) ή κοπή του καλωδίου Ethernet (εάν χρησιμοποιείται μόνο ενσύρματη σύνδεση στο Internet).

Εάν ένα σύστημα ασφαλείας έχει αρκετά κανάλια επικοινωνίας, ένα από αυτά χρησιμοποιείται ως κύριο κανάλι ενώ τα υπόλοιπα χρησιμεύουν ως εφεδρικά. Αυτά τα συστήματα είναι πιο αξιόπιστα δεδομένου ότι η ταυτόχρονη αποτυχία αρκετών καναλιών είναι λιγότερο πιθανό να συμβεί, και σε περίπτωση φυσικής αποτυχίας, το σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά. Όσο περισσότερα κανάλια επικοινωνίας χρησιμοποιεί το σύστημα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα έγκαιρης ενημέρωσης του χρήστη και του Κέντρου Λήψης Σημάτων.

Παίζει ρόλο επίσης το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εναλλαγή μεταξύ των καναλιών επικοινωνίας. Με τα φτηνά συστήματα συναγερμού, η διαδικασία μπορεί να πάρει αρκετά λεπτά. Εν τω μεταξύ, μια ληστεία διαμερισμάτων σπάνια διαρκεί περισσότερο από 5-10 λεπτά.

Ποιά κανάλια επικοινωνίας χρησιμοποιεί το σύστημα Ajax

Ποιά κανάλια επικοινωνίας χρησιμοποιεί το σύστημα Ajax

Το Hub χρησιμοποιεί GSM και Ethernet για την αποστολή των συμβάντων και των συναγερμών ενώ το Hub Plus είναι ένα μοναδικό πάνελ ελέγχου συστήματος ασφαλείας, καθώς χρησιμοποιεί ταυτόχρονα τέσσερα εξουσιοδοτημένα κανάλια επικοινωνίας: Wi-Fi, Ethernet και δύο υποδοχές κάρτας SIM 2G / 3G .

Η μετάβαση από το Ethernet (ή το Wi-Fi για το Hub Plus) στην κάρτα SIM γίνεται άμεσα ενώ η εναλλαγή μεταξύ των καρτών SIM του Hub Plus απαιτεί έως και 4 λεπτά.

2. Το σύστημα ασφαλείας πρέπει να χρησιμοποιεί cloud server

Το σύστημα ασφαλείας πρέπει να χρησιμοποιεί cloud server

Κατά κανόνα, ένας cloud server αντιπροσωπεύει μια σύνδεση μεταξύ του πίνακα ελέγχου και της εφαρμογής διαχείρισης του συστήματος ασφαλείας, ο οποίος επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει όλες τις πτυχές του εξοπλισμού που λειτουργεί μέσω του Internet, ακόμη και αν ο χρήστης βρίσκεται σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από το χώρο. Επιπλέον, ο διακομιστής στέλνει ενημερωτικές push ειδοποιήσεις σχετικά με συμβάντα συστήματος και συναγερμούς.

Στα επαγγελματικά συστήματα, οι cloud server παρακολουθούν επίσης τη σύνδεση με τον εξοπλισμό ασφαλείας και τη λειτουργικότητά του μέσω επικοινωνίας με τον πίνακα ελέγχου. Όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα επικοινωνίας τόσο πιο γρήγορα ο διακομιστής θα εντοπίσει την ύπαρξη ενός προβλήματος και θα προειδοποιήσει τους χρήστες και την εταιρεία ασφάλειας για την κατάσταση.

Πώς το σύστημα ασφαλείας Ajax χρησιμοποιεί την υπηρεσία Ajax Cloud

Πώς το σύστημα ασφαλείας Ajax χρησιμοποιεί την υπηρεσία Ajax Cloud

Εκτός από τη δυνατότητα ελέγχου των Hub μέσω των εφαρμογών και τη λήψη push ειδοποιήσεων, η υπηρεσία Ajax Cloud είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση των δεδομένων του συστήματος ασφαλείας. Η υπηρεσία επικοινωνεί τακτικά (από 10 έως 300 δευτερόλεπτα, ανάλογα με τις ρυθμίσεις) με το Hub και ενημερώνει για την κατάσταση των συσκευών στις εφαρμογές Ajax.

Αν το Hub αποσυνδεθεί, η υπηρεσία Ajax Cloud στέλνει συναγερμό στους χρήστες και την εταιρεία ασφαλείας.

3. Οι συσκευές ασφαλείας πρέπει να χρησιμοποιούν αξιόπιστη τεχνολογία επικοινωνίας για επικοινωνία με τον πίνακα ελέγχου

Οι συσκευές ασφαλείας πρέπει να χρησιμοποιούν αξιόπιστη τεχνολογία επικοινωνίας για επικοινωνία με τον πίνακα ελέγχου

Στα ασύρματα συστήματα ασφαλείας, η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του πίνακα ελέγχου και των ανιχνευτών γίνεται μέσω ραδιοσυχνοτήτων. Η επικοινωνία θα πρέπει να είναι εξαιρετικά αξιόπιστη καθώς ακόμα και οι βραχυπρόθεσμες διακοπές είναι ανεπιθύμητες (οδηγούν σε αύξηση της χρονικής περιόδου που απαιτείται για την αποστολή ενός συναγερμού) ενώ η απώλεια της επικοινωνίας είναι εντελώς απαράδεκτη (ο πίνακας ελέγχου και κατά συνέπεια οι χρήστες και η εταιρεία ασφάλειας δεν θα ενημερωθούν για τον συναγερμό).

Κατά κανόνα, τα επαγγελματικά συστήματα λειτουργούν σε συχνότητες 433 MHz ή 868 MHz και χρησιμοποιούν μια ζώνη συχνοτήτων αντί για μία σταθερή συχνότητα για επικοινωνία μεταξύ του πίνακα ελέγχου και των ανιχνευτών. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να αλλάζει αυτόματα τη συχνότητα λειτουργίας σε περίπτωση τυχαίας ή σκόπιμης παρεμβολής. Η τεχνολογία αυτή είναι γνωστή ως αναπήδηση συχνότητας.

Γιατί το Wi-Fi δεν είναι κατάλληλο για επικοινωνία μεταξύ συσκευών ασφαλείας:

  • Σε πολυκατοικίες και γραφεία, οι συχνότητες Wi-Fi (2,4 GHz και 5 GHz) είναι πολύ επιβαρυμένες από “θόρυβο” και είναι επίσης υπερφορτωμένες με συσκευές: υπολογιστές, smartphones και οικιακές συσκευές. Αυτό οδηγεί σε “εγχώρια εμπλοκή”, πχ απώλεια δεδομένων κατά τη μετάδοση.
  • Εάν ο εξοπλισμός δικτύου της εγκατάστασης (δρομολογητές, αναμεταδότες) συμμετέχει στη μετάδοση δεδομένων μέσω Wi-Fi, η σταθερότητα της λειτουργίας της καθορίζει τη λειτουργικότητα του συστήματος ασφαλείας.
  • Το Wi-Fi έχει σχετικά μικρή εμβέλεια επικοινωνίας περίπου 150 μέτρων χωρίς εμπόδια. Ο περιορισμός εξαλείφεται μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου πολλαπλών μονάδων, αλλά κάθε νέα μονάδα μειώνει την αξιοπιστία του συστήματος ασφαλείας.

Τι ραδιο-τεχνολογία χρησιμοποιεί το σύστημα Ajax

Τι ραδιο-τεχνολογία χρησιμοποιεί το σύστημα Ajax

Για την επικοινωνία μεταξύ του Hub και των συσκευών, το σύστημα ασφαλείας Ajax χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο Jeweller. Λειτουργεί σε συχνότηες από 868,0 έως 868,6 MHz ή 868,7 έως 869,2 MHz (ανάλογα με την περιοχή) και ελέγχει συνεχώς το επίπεδο θορύβου στο ραδιοφωνικό κανάλι. Μόλις ο θόρυβος υπερβεί το όριο, το Hub ανιχνεύει μπλοκαρίσματα και αλλάζει συχνότητα ενώ στέλνει και τις κατάλληλες ειδοποιήσεις στον χρήστη και την εταιρεία ασφάλειας.

Το πρωτόκολλο Jeweller στέλνει συναγερμούς μέσα σε λιγότερο από 0,15 δευτερόλεπτα, ρυθμίζει αυτόματα την ισχύ του σήματος ενώ εξοικονομεί μπαταρία στις συσκευές και εξασφαλίζει μια εμβέλεια επικοινωνίας μέχρι 2.000 μέτρα.

4. Η επικοινωνία μεταξύ των συσκευών του συστήματος ασφαλείας πρέπει να είναι αμφίδρομη

Η επικοινωνία μεταξύ των συσκευών του συστήματος ασφαλείας πρέπει να είναι αμφίδρομη

Η επικοινωνία μεταξύ των συσκευών του συστήματος ασφαλείας μπορεί να είναι μονομερής ή διμερής. Στην πρώτη περίπτωση, οι ανιχνευτές μεταδίδουν συναγερμούς και συμβάντα συστήματος στον πίνακα ελέγχου, ενώ ο πίνακας ελέγχου δεν επικοινωνεί με τους ανιχνευτές. Αν η συσκευή αποτύχει (λόγω σαμποτάζ ή αστοχίας υλικού) ή η σύνδεση διακοπεί, ο πίνακας ελέγχου δεν θα γνωρίζει την κατάσταση. Τόσο ο χρήστης όσο και η εταιρεία ασφαλείας δεν θα ενημερωθούν για την παραβίαση της ασφάλειας.

Στα συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν αμφίδρομη επικοινωνία, ο πίνακας ελέγχου και οι ανιχνευτές ανταλλάσσουν πληροφορίες. Ο ανιχνευτής συνεχίζει να μεταδίδει τον συναγερμό μέχρι ο πίνακας ελέγχου να επιβεβαιώσει τη λήψη του. Στην περίπτωση αυτή, δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας των δεδομένων κατά τη διάρκεια σύντομης διακοπής της σύνδεσης. Ο πίνακας ελέγχου μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις της συσκευής και να ελέγξει τη σύνδεση και την κατάσταση των συσκευών. Το επίπεδο αξιοπιστίας ενός τέτοιου συστήματος είναι πολλαπλάσιο.

Πώς το σύστημα ασφαλείας Ajax χρησιμοποιεί αμφίδρομη σύνδεση

Πώς το σύστημα ασφαλείας Ajax χρησιμοποιεί αμφίδρομη σύνδεση

Οι ανιχνευτές στέλνουν αναφορές κατάστασης στο Hub κάθε 12 ή περισσότερα δευτερόλεπτα. Το Hub αποκρίνεται στους ανιχνευτές που ειδοποιούν για τη λήψη της αναφοράς και ενημερώνει τις καταστάσεις της συσκευής στην εφαρμογή. Αν η συσκευή δεν ανταποκρίνεται για οποιοδήποτε λόγο, το Hub θεωρεί οτι η συσκευή έχει χαθεί και ενημερώνει τους χρήστες και την εταιρεία ασφαλείας για την κατάσταση.

Με την αποστολή ενός συναγερμού, ο ανιχνευτής ζητά επιβεβαίωση από το Hub. Αν ο ανιχνευτής δεν λάβει απάντηση, συνεχίζει να στέλνει τον συναγερμό μέχρι να τον αποδεχθεί και να τον επεξεργαστεί το Hub.

Η αμφίδρομη σύνδεση επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει συσκευές από απόσταση και να αλλάζει τις ρυθμίσεις τους μέσω των εφαρμογών Ajax: ευαισθησία αισθητήρα, ένταση σειρήνων και ανταπόκριση σε συναγερμούς, ομάδες ασφαλείας, κλπ.

5. Το σύστημα ασφαλείας κρυπτογραφεί τα δεδομένα και προστατεύεται από δολιοφθορά

Το σύστημα ασφαλείας κρυπτογραφεί τα δεδομένα και προστατεύεται από δολιοφθορά

Τα δεδομένα που μεταδίδονται μεταξύ των ανιχνευτών και του πίνακα ελέγχου θα πρέπει να κρυπτογραφούνται και να προστατεύονται από δολιοφθορά. Κάτι τέτοιο καθιστά δυνατή την αποφυγή της παράκαμψης του εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης και της παράκαμψης του τηλεχειριστηρίου που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του συστήματος κάτι που θα ήταν το χειρότερο σενάριο, καθώς έτσι θα μπορούσε κάποιος να αποκτήσει πλήρη έλεγχο του συστήματος ασφαλείας.

Το ιδανικό θα ήταν το σήμα να είναι κρυπτογραφημένο με έναν περίπλοκο αλγόριθμο, καθώς όσο πιο απλή και πρωτόγονη είναι η κρυπτογράφηση, τόσο πιο εύκολο είναι να “σπάσει” και να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στο σύστημα. Για παράδειγμα, μια κρυπτογράφηση AES 128-bit απαιτεί εκατοντάδες χρόνια για να αποκρυπτογραφηθεί, ενώ σε ένα σύστημα συναγερμού με παλιά ή πρωτόγονη κρυπτογράφηση κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση μέσα σε λίγα λεπτά.

Πώς προστατεύεται ο Ajax από δολιοφθορά

Πώς προστατεύεται ο Ajax από δολιοφθορά

Αντί για τυποποιημένους αλγόριθμους και έτοιμες λύσεις, ο Ajax χρησιμοποιεί ιδιόκτητες λύσεις. Όλα τα διαβιβασθέντα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα με τον αλγόριθμο AES που χρησιμοποιεί floating key. Κάθε συσκευή Ajax έχει ένα ξεχωριστό αναγνωριστικό και το πρωτόκολλο Jeweller παρέχει ένα σύστημα ιδιοτήτων και δεικτών για την αναγνώριση κάθε συσκευής. Το σύστημα ασφαλείας δεν μπορεί να αφοπλιστεί με τηλεχειριστήριο που δεν συνδέεται με το Hub.

Η αξιοπιστία του Ajax επιβεβαιώνεται με την πιστοποίηση EN 50131 και οι συσκευές του συστήματος έχουν πιστοποίηση Grade 2. Αυτό σημαίνει πως είναι έτοιμες να ανταποκριθούν και να εξουδετερώσουν επιθέσεις από έμπειρους ληστές με ειδικό εξοπλισμό.

6. Το σύστημα ασφαλείας συνδέεται με τον κεντρικό σταθμό παρακολούθησης μιας εταιρείας ασφάλειας

Το σύστημα ασφαλείας συνδέεται με τον κεντρικό σταθμό παρακολούθησης μιας εταιρείας ασφάλειας

Το καθήκον ενός συστήματος ασφαλείας είναι να εντοπίσει μια απειλή όσο το δυνατόν νωρίτερα. Ωστόσο η συνειδητοποίηση της ύπαρξης ενός προβλήματος δεν είναι αρκετή – πρέπει και να υπάρξει η κατάλληλη αντιμετώπιση. Έχοντας λάβει ένα μήνυμα από το σύστημα συναγερμού, ο ιδιοκτήτης μπορεί να επικοινωνήσει με την αστυνομία (η αντιμετώπιση των εγκληματιών προσωπικά, δεν είναι η καλύτερη ιδέα). Ωστόσο, είναι πιο ορθολογικό να εμπιστευτείτε κάποιον επαγγελματία συνδέοντας το σύστημα ασφαλείας σας με το Κέντρο Λήψης Σημάτων.

Οι εταιρίες ασφάλειας συνδέουν μόνο πιστοποιημένα συστήματα ασφαλείας με τους σταθμούς παρακολούθησής τους. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πιστοποίησης ο εξοπλισμός ασφαλείας δοκιμάζεται από ανεξάρτητα εργαστήρια που έχουν άδεια να διεξάγουν συγκεκριμένες δοκιμές: λειτουργικές, αντοχή σε κλιματολογικές και μηχανικές παρεμβολές καθώς και εξωτερικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, ποιότητα ραδιοεπικοινωνίας και αντοχή της συσκευής σε εξωτερικές επιρροές. Εάν αποτύχει τουλάχιστον σε μία δοκιμή, δεν θα λάβει την ειδική πιστοποίηση.

Πριν από τη χρήση κάθε νέου εξοπλισμού σε πραγματικές συνθήκες, οι εταιρείες ασφαλείας εγκαθιστούν τις συσκευές στις εγκαταστάσεις δοκιμών (διαμερίσματα, σπίτια, γραφεία) παράλληλα με ήδη πιστοποιημένα συστήματα ασφαλείας. Εάν το νέο σύστημα είναι συγκρίσιμο όσον αφορά την αξιοπιστία, δεν είναι δηλαδή επιρρεπές σε ψευδείς συναγερμούς, δεν κάνει διακοπές και εντοπίζει απειλές σωστά, τότε είναι έτοιμο να συνδεθεί με τους κεντρικούς σταθμούς παρακολούθησης.

Πώς να συνδέσετε το Ajax με ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων

Πώς να συνδέσετε το Ajax με ένα Κέντρο Λήψης Σημάτων

Το σύστημα ασφαλείας Ajax μπορεί να συνδεθεί με τους σταθμούς παρακολούθησης των εταιριών ασφαλείας σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο και μπορείτε να επιλέξετε μια εταιρεία ασφαλείας απευθείας από την εφαρμογή:

Μεταβείτε στις εταιρείες ασφάλειας στις ρυθμίσεις του Hub (Συσκευές → Hub → Ρυθμίσεις ⚙️ → Εταιρείες ασφαλείας)
Επιλέξτε την εταιρεία από τη λίστα και κάντε κλικ στην επιλογή “Αποστολή αίτησης παρακολούθησης”.

Επιλέξτε την εταιρεία από τη λίστα και κάντε κλικ στην επιλογή "Αποστολή αίτησης παρακολούθησης".

Μόνο ένα αξιόπιστο επαγγελματικό σύστημα ασφάλειας που παρέχει ολοκληρωμένη προστασία και εξασφαλίζει την ενημέρωσή σας σχετικά με την κατάσταση στον χώρο σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία των ανθρώπων και της περιουσίας σας.

Το σύστημα ασφαλείας είναι πάντα σε επαφή με τον έξω κόσμο χάρη σε πολλά κανάλια επικοινωνίας.
Ο χρήστης και η εταιρεία ασφάλειας ενημερώνονται για την ορθή λειτουργία του συστήματος ασφαλείας, καθώς ο cloud server ανταλλάσσει τακτικά πληροφορίες με τον εξοπλισμό της εγκατάστασης.
Οι ανιχνευτές, οι συσκευές ελέγχου και οι σειρήνες συνδέονται πάντοτε με την κεντρική μονάδα καθώς το σύστημα ασφαλείας χρησιμοποιεί την σωστή τεχνολογία επικοινωνίας.
Σε περίπτωση αποτυχίας του εξοπλισμού ή σαμποτάζ, ο πίνακας ελέγχου ενημερώνεται για το πρόβλημα και εσείς και η εταιρεία ασφαλείας θα ενημερωθείτε για την κατάσταση.
Οι εισβολείς δεν θα αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα ασφαλείας σας και δεν θα είναι σε θέση να απενεργοποιήσουν ή να αποδυναμώσουν την προστασία καθώς αποκλείεται η πιθανότητα hacking και δολιοφθοράς.
Εάν συμβεί κάποιο περιστατικό, η αστυνομία θα ειδοποιηθεί απο το Κέντρο Λήψης Σημάτων μέσα σε λίγα λεπτά.


Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.


Πηγή: ajax.electrosystems.gr

About Author

Ασφαλίστε κι εσείς την περιουσία σας με συστήματα της BST Systems